Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Carita Drew

helsinkiläinen teatteriohjaaja

Taiteellisuuteni lähtee halusta visualisoida omaa sielunmaisemaa ja havaintoja maailmasta, maustettuna jonkinlaisella surkuhupaisalla komedialla. En osaa olla nauramatta elämälle, ei tämä ole niin haudanvakavaa.

Kiinnostuksen kohteina ovat tarinat huomaamattomista ihmisistä ja heidän ihmeteoista arkisessa elämässä, ihmiset jotka ovat jostain kohtaa rikki, mutta eivät koskaan luovuta unelmistaan. Ei niin, että katsoisin heitä alaspäin vaan katson peiliin; rakastettava luuseri, joka epätoivoisesti yrittää etsiä ’kultaa’, mutta ei ikinä löydä sitä. Näiden lisäksi tarinat, jotka käsittelevät yliluonnollisia ilmiöitä kiinnostaa. Onko niitä olemassa? En tiedä, mutta olisi hienoa jos olisi.

Teatterityön lisäksi teen töitä muilla aloilla, sillä perheeni tarvitsee ruokaa. Ns. tavallisissa töissä katselen maailmaa ja siellä roolihenkilöni elävät. Takana on monien vuosien työkokemus,  mm. ollut vartijana, matruusina,  asiakaspalveluvastaavana, naulakonhoitajana, koordinaattorina, ja Kauppatorilla paistamassa kalaa. Sieltä syntyvät tarinani joita kirjoitan, ja kohtaukset, joita ohjaan. Ihmisen syvin sielu joskus paljastuu kinkkisessä asiakaspalvelutilanteessa.

Olen käynyt elokuva- ja teatterialan koulutuksen Suomessa, Englannissa ja Australiassa. Jatko-opintoina mm. teatteriohjauksen maisteri Lontoon East 15 Acting Schoolista, ja näyttelijätyönopettajan tutkinto Melbournen teatterikorkeakoulusta. Opettajakaartiin on kuulunut mm. Lindy Davies, John Adams, Stephen Jeffreys, Max Stafford-Clark, Jon Sanders, ja Ken Russell. Opiskelujen jälkeen työskennellyt teatterin parissa sekä Suomessa, että Englannissa.

Ohjaustyöni perustuu vahvasti näyttelijäntyöhön, mutta visuaalisuudella ja äänimaailmalla on tärkeä osuus esityksissä. Tarkoitus on aina luoda vaikuttava maailma tekstistä ja mennä pintaa syvemmälle, ja tuoda esiin mitä sanojen alla piilee. Tekstistä etsitään tunteita, runollisuutta ja metafysiikkaa. Esityksellä pyritään mullistaa ihmisen kokemus rikkomalla rajoja, tuhoamalla koodeja ja löytämällä kaiken ydin. Teatteriesitys on taideteos ja sen täytyy olla enemmän kun vain puhuvia päitä. Sen täytyy olla visuaalisuuden, äänen, liikkeen, tilan ja puheen yhteistyö.

Luovuuden ja luovien ihmisten parissa työskentely on elämäni suola, ja sokeri, curry, pippuri, meirami, joskus polttava chili.

Inspiraation lähteinä mm. Caryl Churchill, Amy Winehouse, Sally Wainwright, Pina Bausch, Robert Wilson, Rene Magritte, Salvador Dali, Tuomari Nurmio, Jean-Pierre Jeunet, Jean-                                                                              Luc Godard, François Truffaut.   

 

 Nämä sivut toimivat portfolionani. 

 

 

Photos: Niina Stolt/ Studio Onni 

Kuvat Niina Stolt